Varank: Yerli solunum cihazına yabancı ülkelerden fazla talep var
Teknoloji ve Sanayi Bakanı Varank “Yerli solunum aygıtı satın almak isteyen ülkelerden oldukça fazla arz var” dedi. Varank, aşı mevzusunda da 17 değişik işletme ile görüşüldüğünü ve 3 üniversitenin de hayvanlar üzerinde aşı testlerine başladığını belirtti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın söylemelerinden satır başları:
Solunum aygıtı parçalarını zati üretiyorduk. Stoklarımızı yakalayıp hakimiyetli ihracat yapıyorduk. Şimdi hür vazgeçtik ihracatı. Yalnızca parça almak isteyen ülkelere de satışlar başladı.
PCR en geçerli metod. Türkiye’de 13 şirket PCR kiti üretiyor. Bunun ihracatını yapıyoruz dünyaya. Bizim Bakanlık olarak desteklediğimiz şirketler bunlar.
Yeni jenerasyon tanı kitleri için de hoş haberler var. Nanoteknoloji temeline katlanan dünyada ilk defa kullanılacak süratli test kiti projelerini hazırlıyoruz.
Süratli tanı kiti için Haziran ayında bir protitip hazırlanacak.
3 ÜNİVERSİTE TESTLERE BAŞLADI
Aşı mevzusunda 17 değişik işletmeyle temas halindeyiz. 3 üniversite hayvanlar üzerinde aşı testlerine başladı.
Dünyada medyaya yansımış aşı projeleri var. Biz bu projelerdeki Türk öğretmenlerimizle de bağlantı halindeyiz. Tüm dünyadaki aşı projelerini yakından takip ediyoruz ve iş birliği içindeyiz.
MASKE YAPIMI
Türkiye’nin şu anda günlük maske yapım kapasitesi 40 milyon maskeyi geçmiş gidişatta. Günlük 40 milyon maske yapımı Türkiye’nin lüzumunun çok üzerinde. Tek kullanımlık olmayan maskeler için de yapım kapasitesini artırmaya çalışıyoruz. Tek kullanımlık olmayan maskeler için Ticaret Bakanlığımız bir tavan maliyet tanımlayabilir. Birkaç gün içinde bez maskelerle alakalı standartları tanımlayan bir söyleme yapacağız.
TEKNOLOJİYE YATIRIM ÇAĞRISI
Türkiye eforlu bir sanayi ülkesi. Biz bu yarıyılda şunu gördük; kendiliğindene yetiyor olmak çok ehemmiyetli. Bu virüs süreci dijitalleşmenin ehemmiyeti tekerrür göstermiş oldu. Şu iki aylık yarıyılda gördük ki herkes dijitalleşmeye çok süratli biçimde adapte olabiliyor. Dijitalleşmeye çalışan KOBİ’lerimize desteklediyoruz. Bu yarıyılda da hem dijitalleşmek isteyen hem de dijital teknolojileri geliştiren KOBİ’lerimize yardımlarımızı sürdüreceğiz.