Türkiye’nin zehri en ölümcül yılanı Hakkari’de görüldü
Hakkari’nin hudut köylerinden birinde üç genç, Türkiye’nin zehri en ölümcül yılanları olarak öğrenilen koca engerek yılanı buldu. Bir müddet yılanı görüntüleyen gençler, daha sonra koca engereği araziye geri vazgeçti.
Hakkari’nin Derecik ilçesindeki bir köyde, 3 genç çocuk arazide yılan buldu. Yılanı görüntüledikten sonra tekerrür araziye vazgeçen gençler, Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar’ın söylemesine göre Türkiye‘nin zehri en ölümcül yılanları olarak öğrenilen koca engerek yılanını gördü.
ÜLKENİN EN ÖLÜMCÜL YILANI
Irak’ın sıfır noktasında bulunan Derecik ilçesinin Anadağ köyü yakınların dolaşan Mehmet Taş, İnzar Tekin ve Mervan Dinç adlı gençler, arazide gördükleri yılan karşısında büyük afallamışlık yaşadı. Hemen harekete geçen gençler, Türkiye’nin zehri en ölümcül yılanı olarak öğrenilen koca engereği sağ tuttu. Görüntü ve resim sürükleten gençler, daha sonra yılanı natürel ortamına vazgeçti. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, gençlerin bulduğu yılanın çok zehirli bir cins olan koca engerek olduğunu söyledi.
YEMEDEN EVVEL AVINI ZEHİRLİYOR
Engerekgiller Viperidae familyasından bir cins olan ve sırt bölgesinin rengi genel olarak grimsi kahverengi ve bu rengin tonlarında olan koca engerek Vipera lebetina, sırt kısmının bazı yerlerinde birleşik koyumsu benekler de bazen meçhul bulunuyor. Genel olarak fare gibi ufak kemiriciler, kertenkeleler, kuşlar, yılanlar ve muhtelif omurgasız hayvanlarla beslenen koca engerek, yemeden evvel avını zehirleyerek öldürür. Hareketleri oldukça ağır olan bu hayvanlar, boyları 150 santimetreye kadar çıkabiliyor. Koca engerek; ovalarda, taşlık yerlerde, terk edilmiş konutlarda, kalıntılarda, bahçelerde ve tarlalarda yaşıyor.
Kaynak: İHA