Türk İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Oral: “Bağışıklamanın ehemmiyetini tekerrür anladık”
Türk İmmünoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi İmmunoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Barbaros Oral, “Yeni moleküler teknolojilerin yaygın olarak immünolojik çalışmalarda devreye girmesiyle yeni keşiflere yelken açtık.
Türk İmmünoloji Derneği İdare Heyeti Başkanı ve Bursa Uludağ Üniversitesi BUÜ Tıp Fakültesi İmmunoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Barbaros Oral, “Yeni moleküler teknolojilerin yaygın olarak immünolojik çalışmalarda devreye girmesiyle yeni bulgulara yelken açtık. İmmünolojik tanı usulleri, çeşitlendi ve genişledi. Kovid-19 pandemisi ile immünolojiyi öğrenmenin ve bağışıklamanın ehemmiyetini tekerrür anladık.” ifadesini kullandı.
Oral, 29 Nisan Dünya İmmünoloji Günü dolayısıyla yaptığı yazılı söylemede, yeni tip koronavirüs Kovid-19 salgını sürecinde, bağışıklık sisteminin tanı, rehabilitasyon ve korunmada ne denli ehemmiyetli olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.
Salgın süreci süresince yaşananların bağışıklık biliminin ne denli ehemmiyetli bir alan olduğunu ortaya koyduğuna dikkati sürükleyen Oral, şunları kaydoldu:
“İmmün sistemi bileşenlerini amaç alan yeni rehabilitasyon yaklaşımları ile kanserler, hematolojik hastalıklar, alerjik hastalıklar, romatolojik hastalıklar gibi bir çok hastalığı daha aktif şeklide rehabilitasyon edebilir olduk. Bu süreçte check-point inhibitörleri, CAR-T ve CAR-NK hücre rehabilitasyonları, hoşgörü indükleyici dendritik hücre ve T hücre rehabilitasyonları ile tanıştık. Yeni moleküler teknolojilerin yaygın olarak immünolojik çalışmalarda devreye girmesiyle yeni bulgulara yelken açtık. İmmünolojik tanı usulleri, çeşitlendi ve genişledi. Bugünlerde ise Kovid-19 pandemisi ile immünolojiyi öğrenmenin ve bağışıklamanın ehemmiyetini tekerrür anladık. Tam dünyanın immünolojinin ne kadar ehemmiyetli olduğunu kabul ettiği bu yarıyılda, ülkemizde de immünolojinin hak ettiği alakayı görmesini diliyorum.”
Oral, “Bu süreçte bağışıklanarak, korunmanın ve rehabilitasyonun ne kadar ehemmiyetli olduğunu, bağışıklığımızın cılız olduğu gidişatlarda ne kadar güç gidişatta kaldığımızı gördük, yaşadık.” değerlendirmesinde bulundu.
Ayrıca Prof. Dr. Oral, Türk İmmünoloji Derneği olarak, Dünya İmmünoloji Günü’nde, Kovid-19 salgınına bağışıklık bilimi penceresinden bakarak bilim insanlarının katılımıyla online seminerler verdiklerine sözlerine ilave etti.
Kaynak: Anadolu Ajansı