Rusların, salgın sürecinde vazgeçemedikleri dolmalık biber Türkiye’de ihracatın gözdesi oldu
Mersin’in, Tarsus ilçesinde üretilen, C vitamini ve antioksidan zengini olarak öğrenilen dolmalık yeşilbiber, salgın sürecinde Rusların bırakılmazı olması sebebiyle ihracatın favorisi oldu.
Salgın sürecinde dolmalık biber ihracatı devam ediyor. Mersin‘in Tarsus ilçesinde de 40 bin dönümlük alanda ekimi yapılan biber, Rusya iç pazarından büyük arz görüyor. C vitamini ve antioksidan zengini olarak öğrenilen biberin, koronavirüs sebebiyle daha çok alaka görmesi, hem üretecinin suratını güldürüyor, hem de Türkiye‘ye döviz kazandırıyor. Dolmalık biberler halde 2,5 TL’den, manavda ise 5 TL’den satışa sunuluyor.
YÜZDE 90’I RUSYA’YA İHRAÇ EDİLİYOR
Rusya’nın bibere olan alakasının kendilerini mutlu ettiğini belirten çiftçi İrfan Şen, “30 dönüm serada biber yetiştiriyoruz. Hasadı 10 gün aralıklarla yapıyoruz. Takribî 20 emekçi ile toplama yapıyoruz. Günlük 10 ton ortalaması, başka bir deyişle mahsulün yoğunluğuna göre değişiyor. Bunların yüzde 90’ı Rusya’ya ihracata gidiyor, iç piyasaya da kalanları veriyoruz” dedi.
“ÜMİDİMİZ DEĞİŞİK ÜLKELERE DE İHRACAT YAPABİLMEK”
Değişik mahsullerde olduğu gibi dolmalık biberde de nitelikli mahsul yetiştirdiklerini ifade eden Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, “Özellikle Rusya’dan dolmalık bibere arz var. Tarsus’ta baharlık ve sonbaharlık olmak üzere 40 bin dönümlük alanda dolmalık biber yapımı yapılıyor. Dolmalık biber başta olmak üzere bir hayli ülkeye ihraç yapıyoruz. Ne Yazık Ki koronavirüs sebebiyle tıkanıklıklar olabiliyor. Bu imalin yarısı, ağırlıklı Rusya olmak üzere, ihracata gidiyor. Ümidimiz değişik ülkeler için de ihracat kanallarının açılmasıdır” diye konuştu.
Kaynak: DHA