Romanya’da 13,2 milyon euroluk sahra hastanesini Türk şirketi yapacak
Türkiye’de mobil sağlık kurumu sistemleri geliştiren SDI Evrensel LLC AŞ, Romanya’da koronavirüsle çaba kapsamında faaliyet göstermesi emeliyle NATO standartlarında tasarlanan 13,2 milyon euroluk sahra sağlık kurumunun imal ihalesini kazandı.
ABD ve Ürdün’de de şubeleri bulunan SDI Evrensel LLC AŞ, 3 ülkeden 4 işletmenin katıldığı mobil hastane üretimi ihalesini aldı. Mevzubahisi ihale, 250 ve üstü yatak kapasiteli, NATO kriterlerine uygun sahra sağlık kurumu yapımına içeriyor.
Teslim edilecek sistemde 103 yoğun bakım yatağı, 143 yarı yoğun bakım yatağı, 5 triyaj, 5 acil yatağının yanı gizeme, radyoloji odası, laboratuvar, ameliyathane gibi bir sağlık kurumunda olması gereken üniteler yer alacak. İhale değeri 13,2 milyon avro olan sahra sağlık kurumu, 20 günde bitirilecek.
“ZAYİATI MİNİMİZE EDECEK”
SDI Evrensel LLC AŞ İdare Heyeti Azası Adnan Çolak, dünyada ilk kere Çin’de ortaya çıkan Kovid-19’un ardından, takribî 10 yıldır devamlı olarak geliştirdikleri mobil-sahra hastane sistemleri üzerine uzmanlarla birlikte çalışmaya başladıklarını söyledi.
Yapılan yoğun çalışmalar neticeyi, kitlesel zayiatı minimize edecek mobil sağlık kurumunu ortaya koyduklarını belirten Çolak, şöyle konuştu:
“Ne Yazık Ki mevcut hastane yapıları virüsün dağılmasında çok tesirli oluyor. Geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde etraf, oluşabilecek her çeşit partikül veya virüsten devamlı temizletiliyor. Böylelikle virüs yayılımı minimize edildiğinden rehabilitasyon çok daha süratli ve bereketli hakikatleşiyor.”
Çolak, Kovid-19 ile alakalı, dünyadaki mevcut hastane yapılarından bağımsız yoğun bakım ve morg sistemleri de kurduklarını bildirdi.
5 HASTANE DAHA YAPILACAK
Romanya’dan sonra 2 Avrupa Birliği ülkesiyle toplam 33 milyon ve 3 Orta Doğu ülkesiyle de 28 milyon olmak üzere toplamda 61 milyon avro bedelinde uyuşmalar imza atacakları bilgisini veren Çolak, şunları kaydoldu:
“Bu projelerin toplam bedeli yarım milyar lirayı aşıyor. Dünyanın ve Türkiye’nin içinden geçtiği bu güç günlerde, ülkeye katma bedel sağlamak ve coşku verici teknolojik büyümelere imza atmak bizim için onur verici. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da hassasiyetle üzerinde durduğu yerli, ulusal sanayi ve teknolojimizi gösteren bu ihracatımız umarız ulusumuza da moral olur.”