Ramazan’da doğru beslenme rehberi
Avrasya Sağlık Kurumu Beslenme ve Perhiz Uzmanı Büşra Çengel, Ramazan’a özel doğru beslenmenin tüyolarını veriyor.
Uzun saatler aç kalmak ve su içememek her ne kadar sıradan beslenme kumpasımızın dışında olsa da doğru beslenme ipuçlarıyla bu yarıyılı daha sıhhatli geçirebiliriz. Doğru bir yol haritasıyla hem oruç yakalayıp vücudumuz için bir ay süresince detoks yapabilir hem de lüzumumuz olan enerji ve vitaminleri alabiliriz.
Ramazan’da kilo vermek muhtemel mi?
Ramazan ayında, oruç yakalayanlar için uzun zaman aç kalınca lezzetli yemeklere karşı koymak azıcık güçleşiyor. Ancak bu yarıyılda fazla kaçırılan her besin bedene enerjiden ziyade kilo olarak dönebilir. Üstelik Ramazan’da kilo verme düşüncesi bir anda alınan kalıcı kilolarla son bulabilir. Bu gidişatları yaşamamak için en esas kaideler;
Ne olursa olsun sahura kalkın. Unutmayın, Ramazan ayının kahvaltısı sahurdur.
İftar ve sahur arasında bol bol su için.
Yemek yerken yavaş olmaya itina gösterin. Ayrıca yediklerinizi çok iyi çiğneyin.
İftarda ağır yemeklerden kaçının.
Sebze ve meyve tüketimini çoğaldırın.
Şerbetli tatlıları bir kenara ayırın ve sütlü tatlıları seçin.
İftardan 1.5 saat sonra yarım saatlik bir yürüyüş yapın.
Sahurda, tok yakalayacak hafif gıdalar tüketin.
Sahurda zeytin, salam, sucuk gibi tuzlu ve susatacak gıdalardan uzak durun.
İftarda nelere dikkat edilmeli
Takribî 16 saate yakın susuz kalan bedenin akışkan lüzumunu karşılamak için orucunuzu su ile açın.
İftarda dolu dolu yemek yerine yediklerinizi iftar ve sahur arasındaki zamana yayın.
Ana yemeğe geçmeden evvel vereceğiniz 10-15 dakikalık bir ara, gün süresince durmuş olan ve tüm sene süresince buna aşina olmayan sindirim sisteminizin doğru çalışmasına destekçi olacaktır.
Belki güç ancak beyaz ekmekten ve ramazan pidesinden muhtemel olduğunca uzak durun. Bütün buğday ya da çavdar ekmeğini seçim etkeniz, tokluk sağlama açısından size iyi gelecektir.
Ramazan ayında mideniz çok daha duyarlılaşır. Bu nedenle yağlı gıdaların ve yağda kızartmaların tüketiminden sakınılmalı. Kızartma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda pişirme gibi sıhhatli pişirme usullerini uygulamalısınız.
Sıcak ve uzun geçen oruçlu günün ardından iftar sofranızda, sizi hem ferahlatacak hem de kalsiyum ve potasyum gereksiniminizi karşılayacak yoğurt, haydari, cacık, salata gibi mahsulleri kesinlikle harcamalısınız.
İftardan sonra oluşacak kabarıklık ve hazım meseleleri için maden suyu harcayabilirsiniz. Gün içinde terleyerek attığınız elektrolit kaybını dengeleyen maden suyu bedeninize iyi gelecektir.
Sahurda dikkat edilmesi gerekenler;
Yiyip uyumak yerine kesinlikle sahura kalkın. Uzun süren günlerde sahura kalkmadan yakalanan oruçlar, sizi gün boyu zorlayacaktır.
Sahur yemeklerini azar azar ve iyice çiğneyerek yiyin. Ham sebze, domates, salatalık gibi posası ve su içeriği yüksek gıdalara kesinlikle sahurda yer verin.
Sahurda kahvaltılık seçim edenler, az yağlı peynir ya da lor peyniri harcamalı. Bedene protein ve tokluk hissi sağlayacaktır.
Sahurda yemek seçim edenler için, ızgara veya söğüş et, tavuk, yanında zeytinyağlı yemekler, yoğurt, bütün buğday ekmeği, mevsim meyveleri doğru seçim olacaktır.
Sahurda kesinlikle bol akışkan tüketimi olmalıdır. Sahurda meşrubatınız akışkanlar, uzun süren oruçlu günlerde, bedeninizin su gereksinimine yanıt verecektir.
Yemeğinizi yedikten hemen sonra uyumayın. Sindirimin bitmesi için bedeninize azıcık zaman tanıyın.
Kaynak: İlanlar