Prof. Dr. Bülbül: “Orucun kanserin önlenmesinde de bereketi olabileceği düşünülebilir”
Prof. Dr. Bülbül: “Orucun kanserin önlenmesinde de yararı olabileceği düşünülebilir” Beslenme ve Metabolizma Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selda Fatma Bülbül, “Beden uzun süre aç kaldığı zaman, ilk olarak vücudundaki safra hücrelerden kurtulmaya bakıyor.
Prof. Dr. Bülbül: “Orucun kanserin önlenmesinde de faydayı olabileceği düşünülebilir”
KIRIKKALE – Beslenme ve Metabolizma Ana Bilim Dalı Kısım Başkanı Prof. Dr. Selda Fatma Bülbül, “Beden uzun müddet aç kaldığı zaman, ilk olarak bedenindeki safra hücrelerden kurtulmaya bakıyor. Uzun zaman aç kaldığımız zaman beden evvel bu hücrelerden kurtulduğu için hani orucun bir anlamda kanserin önlenmesinde de faydayı olabileceği düşünülebilir” dedi.
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Kurumu Beslenme ve Metabolizma Ana Bilim Dalı Kısım Başkanı Prof. Dr. Selda Fatma Bülbül, uzun müddet aç kalındığında bedenin kanser hücrelerinden kurtulabileceğini söyledi.
“Kanser üzerindeki iyileştirici tesirini gösterdi”
Aralıklı aç kalma ve tesirleriyle alakalı ergenlerde ve genç yetişkinlerde yapılmış çalışmaların olduğunu aktaran Bülbül, şunları kaydoldu:
“En son 2017 senesinde Japon bir bilim adamı açlığın bedene olan verimlerini gösteren bir çalışma yaptı. Buna ‘Otofaji’ diyoruz biz. Bedenin kendi kendini yenilemesi ve kanser üzerindeki iyileştirici tesirini gösterdi. Bunun üzerine de tam dünya aralıklı beslenme açlıkla ilgilenmeye başladı. En son bu yıl Hollanda’da yapılan beynelmilel metabolizma kurultayında ana mevzusu bu aralıklı beslenmeydi. Aralıklı beslenme dediğimiz zaman da orucu tartışmamak olası değil. Aralıklı beslenme de sistem 8 saat geçime 16 saat cingözlük kumpası üzerinden giden beden muhakkak bir ışık ritmine göre kendisini uyku ve cingözlük yarıyıllarına göre ayarlar. Beden dediğimiz zaman bunun içine metabolizma da işin içine giriyor.”
“Uzun müddet açlık safra hücrelerden kurtulmaya bakıyor”
Prof. Dr. Selda Fatma Bülbül, “Başka Bir Deyişle beslenmesini, bunları nasıl yakacağını, yağları nasıl yakacağını, ne zaman bunları depolayacağını hep bu ışıkla karar verir. İşte dediğim gibi bu aralıklı beslenme de böylece yaşamımıza girdi. Daha sonra bunun oruç ile alakası var mı diye tartışılmaya başlandı. Hakikatinde biz bu Ramazan orucunda bu dediğimiz aralıklı beslenmeden değişik besleniyoruz. Şöyle gün içinde aç kalıyoruz. Ancak gece besleniyoruz. Bu uymuyor hakikatinde. Ama şu uyuyor. Japon bilim adamının yaptığı ‘Otofoji’ ile alakalı çalışma uzun süreli açlığı gerektiriyor. Uzun müddet aç kaldığı zaman beden, ilk olarak bedenindeki safra hücrelerden kurtulmaya bakıyor. Bunlar da kendisine hasar verebilecek özellikle kanser hücreleri gibi hücreleri biz safra hücresi olarak belirliyoruz” dedi.
“Ramazan ayı içinde özellikle ergenlerde ve gençlerde yapılmış bu çalışma”
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Kurumu Beslenme ve Metabolizma Ana Bilim Dalı Kısım Başkanı Prof. Dr. Selda Fatma Bülbül, “Uzun zaman aç kaldığımız zaman beden evvel bu hücrelerden kurtulduğu için hani orucun bir anlamda kanserin önlenmesinde de faydayı olabileceği düşünülebilir. Yalnız yapılan bir hayli çalışma Ramazan ayı içinde özellikle ergenlerde ve gençlerde yapılmış bu çalışma; Tunus’ta var, Fas’ta var, Türkiye’de, Cezayir’de Müslüman aleminin bir hayli ülkesinde yapılmış bu çalışmalar. Neticesinde de Ramazan ayı sonunda seviyelerinin başka bir deyişle kolesterol trigliserid seviyelerinin düştüğü ve bununda bu açıdan kardiyovasküler sisteme bir faydayı olduğu çalışmalarla gösterilmiş” biçiminde konuştu.
Kaynak: İHA