Oruç yakalamanın sıhhate yararları
Oruç tutmanın sağlığa faydalarıyla ilgili bilgiler veren Kaliteli Yaşam Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Haluk Saçaklı, “İnsan vücudu aç kalınca zayıf ve hastalıklı hücrelerin içindeki gereksiz parçacıkları yok etme programı keşfedildi.
İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Azası Haluk Saçaklı, sıhhatli oruç yakalamanın yararları ve nasıl sıhhatli oruç yakalanacağıyla alakalı bilgiler verdi. Ramazan ayında beslenme biçiminin tamamen değiştiğini söyleyen Saçaklı, “Oruç meblağken 14-16 saat süren açlık, metabolizmayı negatif tesirler. Oruç, çalışanlarda öğleden sonra dikkat kaybı sebebiyle iş performanslarının düşmesine neden olabilir. Performans düşüklüğünü minimale indirmek için netlikle sahurda yenilmesi gereken gıdalar harcanmalıdır. Sabah kan şekeri düşmesi, öğleden sonraya göre daha az olduğu için yoğun ve dikkat isteyen işler sabah saatlerine kaydırılmalıdır. Oruç süresince görülen halsizlik, bitkinlik, unutkanlık, düşüncelilik, uykuya meyil, asaplılık, hazımsızlık, şişlik, ekşime ve kan tazyikinin düşmemesi için iftar ve sahur arasında yeterli yiyecek, akışkan ve tuz alınmalıdır” dedi.
Sıhhatli olan her şahsın oruç yakalayabileceğini ifade eden Saçaklı, “Fakat oruç yakalamada sıhhatleri elvermeyen şahısların bu mevzu da daha duyarlı olmaları gerekir. Kalp-damar, böbrek, diyabet, mide, yüksek tansiyon, karaciğer yetmezliği, ağır enfeksiyon geçiren ateşli hastalar, safra kesesi taşı olanlar, adale hastaları, çok cılız ve anemik olanlar, kanser hastalarının, muhakkak aralıklarla ilaç kullanma lüzumlulukları vardır. Bu gibi şahısların rehabilitasyon edici perhiz uygulamaları gerekmektedir. Ayrıca hamileler, gelişim çağındaki çocukların ve fazla yaşlıların oruç yakalamaları risklidir” diye konuştu.
Oruç meblağken beden hareketlerinin yavaşladığını ve metabolizma süratinin düştüğünü belirten Nitelikli Yaşam Uzmanı Dr. Öğr. Azası Haluk Saçaklı, “Bir kısım insanlar, ramazanın ilk günlerinde yoğun baş sızısı sürükler. Baş sızısı açlıktan daha çok nikotin ve kafein yetersizliğine bağlı görülür. Sabahları sigara ve kahve içmeye alışmış insanlarda daha yoğun baş ağrısını sezerler. Bunu yasaklamak için ramazandan birkaç hafta evvel sigarayı ve kafeinli meşrubatları eksiltip vücudumuzu oruca hazırlamalıyız” biçiminde konuştu.
Dr. Öğr. Azası Haluk Saçaklı orucun sıhhate katkılarını şöyle söyledi:
“İnsan bedeni aç kalınca cılız ve hastalıklı hücrelerin içindeki afaki parçacıkları yok etme programı keşfedildi.
3 günlük oruçtan sonra bedenin bağışıklık mekanizması lökosit yaradılışını tetikliyor.
Bedenimiz bağışıklık sistemimizin tamamını yeniliyor. Oruç tamamen bir yenilenme programı olarak karşımıza çıkıyor.Beden stres altında iken, oruç meblağken ya da açlık sırasında çok fazla OTOFAJI hücrelerin kendini yeme gidişatı oluyor. Hücre, enerji yapımını kendi iç ihtimallerini kullanarak yapmaya çalışıyor. İlk olarak çöpünü ve patojen bakterileri hazmederek pakliğe başlıyor. Böylece erken ihtiyarlamanın da önü tıkanıyor.”
– İstanbul
Kaynak: DHA