‘Kargo firmaları tüketiciye şeffaf poşet alternatifi sunmalı’ önerisi
Harcayıcılar Birliği Genel Başkanı Şahin, “Koronavirüsü fırsat öğrenip uzaktan satışlarda dolandırıcılık yapanları yasaklamak için kargo şirketleri, mahsulleri saydam poşetle harcayıcıya götürme seçeneği de sunmalı.” dedi.
Harcayıcılar Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, yeni tip koronavirüs Kovid-19 salgınını fırsat öğrenip, uzaktan satışlarda dolandırıcılık yapanları yasaklamak için kargo işletmelerinin mahsulleri, saydam poşetle harcayıcıya götürmesini önerdi.
Şahin, yaptığı söylemede, internetten yapılan alışverişleri taşıyan kargo işletmelerinin mahsul mevzusunda dolaysız mesullüğü olmadığını söyledi.
Kargo işletmelerinin taşıdığı kutunun içerisinde ne olduğuyla ilgilenmediğini belirten Şahin, “Şirket taşıdığı mahsule değil, alacağı taşıma fiyatına bakıyor. Şirket yalnızca mahsulü sağlam olarak müşteriye götürüp götürmemekle mesuldür.” diye konuştu.
Şahin, kargo işletmesi, mahsulü müşteriye götürdüğünde akdikeninin, kargoyu hakimiyet edemediğini ve bu vakanın da dolandırıcıların “iştahını kabarttığını” dile getirerek, şöyle devam etti:
“Dünyayı etkileyen yeni tip koronavirüs salgını dolandırıcıların ekmeğine yağ sürdü. Kargo şirketleri mahsullerini kapalı olarak harcayıcıya teslim ediyor. Mahsulü satın alan harcayıcı, kargo kutuyu üzerinde ‘virüs olabilir’ fobisiyle kutuyu açıp hakimiyet edemiyor. Zira kargocu, fiyatını almadan poşetin açılmasına izin vermiyor. Fiyatı ödeyip poşeti açan harcayıcı bir sürprizle karşılaştığında da dolandırıldığını kavrıyor ama iş işten geçiyor. Koronavirüsü fırsat öğrenip uzaktan satışlarda dolandırıcılık yapanları yasaklamak için kargo şirketleri, mahsulleri saydam poşetle harcayıcıya götürme seçeneği de sunmalı. İsteyen harcayıcı, poşeti açmadan içinde ne olduğunu görmeli ve gönül rahatlığıyla fiyatını ödeyerek mahsulü almalı. Kutunun kapalı ya da saydam olması seçimi harcayıcıya vazgeçilmelidir. Bu sistem hem satıcı hem de kargonun güvenliğini daha da artıracaktır.”
“SALGIN YARIYILINDA İNTERNETTEN SATIŞLAR ARTTI”
Kovid-19 salgını yarıyılında internetten yapılan satışların çoğaldığını anlatan Harcayıcılar Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, harcayıcıların artık aldığı mahsulleri “ayağına istediğini” dile getirdi.
Şahin, bir hayli batı ülkesinde harcayıcıların, gereksinimlerinin yüzde 80’ini internet üzerinden karşıladığını ifade ederek, “Türkiye’de internetten satışlar koronavirüs evvelinde yüzde 10 ortamındayken şu anda yüzde 80’lere çıktı.” dedi.