Jüpiter’in yeryüzünden en detaylı fotoğrafı çekildi
Hawaai’deki Gemini teleskobunu kullanan bilim insanları, Jüpiter’in çok ayrıntılı bir kızılötesi resmini sürüklemeyi muvaffak oldu.
Astronomlar Jüpiter atmosferinin üst tabakalarında yer alan bulutların altındaki sıcak bölgeleri kızılötesi idrak edicilerle takip ederek gaz devinin yeni bir resmini çekti. Hawaii’deki Gemini North Teleskobu’nu kullanılarak çekilen bu resim, yeryüzünden çekilen en ayrıntılı Jüpiter resimlerinden biri oldu.
FARKLI BİR USULLE ÇEKİLDİ
Dünya atmosferindeki metamorfozlardan etkilenmedikleri için genellikle en ayrıntılı resimler Dünya’nın yörüngesindeki teleskoplardan çekiliyor. Bilim insanları bu resmi elde edebilmek için dünya atmosferinin yol açtığı fluluğu gideren “lucky imaging” bahtlı görüntüleme isimli bir teknik uyguladı. Bu usulde aynı nesnenin çok rakamda resmi çekiliyor ve her resimde atmosferden kaynaklanan fluluk tesirinin en az olduğu yerler seçilerek bir araya getiriliyor. En “bahtlı” resimler bir araya getirildiğinde, tek bir çekimde erişilemeyecek bir netlik ortaya çıkıyor.
haberler.com/haber/2020/05/09/jupiter-in-kizilotesi-fotografi-cekildi-2-13204190_o.jpg” >
SEYYAREYE DAİR BİLGİLERE ERİŞMEK HEDEFLENİYOR
Kızılötesi, Hubble gibi teleskopların kaydolduğu görülebilir ışık dalgalarından daha uzun bir frekans. Genellikle bilim insanları tarafından, kalın atmosferlerin altındaki faaliyetleri az da olsa tespit edebilmek için kullanılıyor. Bu usulü Jüpiter’e uygulayan analistler, seyyarenin iç işleyişine dair yeni bilgilere erişmeyi kastediyor. Tahlilcilerin çözmeye çalıştıkları muammalardan biri, gaz devinde asırlar sürebilen devasa kasırgaların arttaki enerjikler.
Son Dakika Haberleri – Son Dakika Haber – Aktüel Haberler
