Her 10 bayandan 9’unun sünnet edildiği Sudan’da hükümet, bayan sünnetini menetti
Sudan hükümeti, Ceza Kanunu’nda yaptığı değişiklikle birlikte kadın sünneti uygulamasını yasakladı. Söz konusu uygulama bugüne dek yaşları 15 ila 49 arasında değişen birçok kadına uygulandı. Fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açtığı uzman ekiplerce defalarca kez raporlandı.
Sudan’ın geçici hükümeti, bayan sünneti yapanların 3 sene mapus ve para cezası almasını öngören Ceza Kanunu’nun 141. maddesinde yapılan farklılığı onayladı.
Dışişleri Bakanlığından yapılan söylemede, kabinenin bayan sünnetini de kabahat kapsamına alan özel bir madde ile Ceza Kanunu’nda yaptığı farklılığın memnuniyetle karşılandığı belirtildi.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Dayanak Fonu UNICEF de fiziki ve akılsal açıdan ciddi neticeler doğuran ve Sudan’da yaygın olarak uygulanan bayan sünnetinin kabahat kapsamına alınmasını ehemmiyetli bir karar olarak değerlendirdi.
HER 10 BAYANDAN 9’U SÜNNET MAĞDURU
UNICEF raporlarına göre, Sudan’da yaşları 15 ile 49 arasında değişen her 10 bayandan 9’u sünnet ediliyor.
Bir Hayli ülkede insan hakları ihlali olarak değerlendirilen bayan sünneti, BM’ye göre 31 ülkede varlığına gözetirken, şu an yaşamdaki 200 milyona yakın kız çocuğu ve bayan bu uygulamaya maruz kaldı.
BAYAN SÜNNETİNİN ESAS DAYANAĞI DİNİ İNANÇLAR
Özellikle Sahraaltı Afrika’da yoğunlaşan bayan sünneti, Orta Doğu ve Asya’da bir hayli ülkede menedilmesine karşın hala uygulanmaya devam ediyor.
Bayan sünneti, dini, kültürel ve cemiyetsel sebeplerle dünya genelinde değişik din ve cemiyetlerin üyelerince uygulanıyor.