Elektrikli araç sayısı 2050’de 1,1 milyara ulaşacak
Beynelmilel Yenilenebilir Enerji Ajansı Raporuna göre düşük seviyede izleyen petrol maliyetlerinin enerji ve eriştirme sektörünü ehemmiyetli miktarda etkileyeceği öngörülüyor.
Dünya genelinde elektrikli vasıta rakamının 2050 senesine kadar 1 milyar 100 milyona erişeceği öngörülüyor.
Beynelmilel Yenilenebilir Enerji Ajansı IRENA tarafından hazırlanan “Küresel Yenilenebilir Enerji Görünümü: Enerji Mutasyonu 2050” raporundan derlenen bilgilere göre, dünyada 2019 seneyi sonu haysiyetiyle 8 milyon elektrikli vasıta bulunuyor.
Raporda, yeni tip koronavirüs Kovid-19 salgınının yapım ve tedarik zincirinde topallamalara neden olduğu, düşük seviyede izleyen petrol maliyetlerinin enerji ve eriştirme sektörünü ehemmiyetli miktarda etkileyeceği ifade ediliyor.
Uzun süreli düşük petrol maliyetlerinin, elektrikli vasıtaların sisteme uyarlamasını yavaşlatması beklenirken, en iyimser senaryoda, eriştirme sektöründe elektrikli vasıta rakamının 2050 senesine kadar 1 milyar 100 milyona erişeceği öngörülüyor.
Dünya genelinde tesirli ve sürdürülebilir enerji siyasetlerinin yaygınlaştığına işaret edilen rapora göre, 2050’ye kadar düşük karbona dayalı ekonomilerin oluşması için fosil kaynaklardan kademeli bırakılacak.
YEŞİL HİDROJEN “REYİN DEĞİŞTİRİCİ” OLACAK
Yenilenebilir enerji kaynakları, enerji bereketliliği, elektrikli vasıtalar ve hidrojen, 2050 senesine kadar enerji kaynaklı karbon emisyonlarının eksiltilmesinde ehemmiyetli rol üstlenecek.
Öte yandan, Kovid-19 salgını sebebiyle yavaşlayan yapımlara karşın pil ve elektrikli vasıta yapımında maliyetlerin düşeceği, yeşil hidrojenli vasıtaların ise eriştirme sektöründe “reyin değiştirici” olarak ortaya çıkacağı öngörülüyor.
İklim farklılığıyla gayrette, pak enerji kaynakları yanında erişimde pak enerjinin kullanılmasıyla enerji kaynaklı karbon emisyonunun ise yüzde 70 eksilebileceği ifade ediliyor.