Bakan Varank, TÜBİTAK’ın iki yeni çağrısını duyurdu
Bakan Varank, “Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme” ve “Tescil Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme” çağrılarıyla iş birliği gerektiren ortak projeleri destekleyeceklerine söyledi
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan söylemeye göre, Bakanlık bir yandan Kovid-19 ile çabayı tüm süratiyle sürdürürken, öteki yandan da ekonominin çarklarının “bütün gaz” dönmesi için çalışmalar yürütüyor.
Her gün yeni önlemlerin söylendiği bu devingen süreçte özellikle sanayi kuruluşlarını desteklemeye devam eden Bakanlık, son olarak alakalı müesseseyi TÜBİTAK aracılığıyla sanayiye katkı sağlamayı hedefleyen iki yeni çağrı hazırladı.
Mevzubahisi çağrıları duyuran Varank, “Sipariş Ar-Ge” ve “Tescil Lisans” çağrılarıyla iş birliği gerektiren ortak projeleri destekleyeceklerini belirterek, “Sipariş Ar-Ge ile ticarileşme potansiyeli yüksek yeni bir mahsulü destekleyeceğiz. Tescil Lisans çağrımızda da teknoloji üreten kuruluşların sahip olduğu tescillerini sanayiye kazandıracağız. Bu iki çağrı kapsamında 60 milyon liralık proje hacmi oluşturacağız.” ifadelerini kullandı.
SİPARİŞ AR-GE
“Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Yardımleme Çağrısı” kapsamında süratle mahsule dönüşebilecek ve yüksek ticarileşme potansiyeline sahip Ar-Ge projeleri desteklenecek.
Çağrı, KOBİ’lerin Ar-Ge ile geliştireceği ve potansiyel alıcısı hazır olan yenilikçi mahsulleri bir alıcı kuruluşla ortak projeler geliştirmesini teşvik ediyor. Bu çağrıyla hem iş birliklerinin çoğaldırılması hem de Ar-Ge dayanaklarına ufalayan kamu kaynaklarının daha faal kullanılması bekleniyor.
Çağrıya bir alıcı kuruluşla KOBİ ölçeğinde en az bir tedarikçi kuruluş müracaat etebilecek. Tüm sektörlerden ve tüm teknoloji alanlarından ticarileşme potansiyeli yüksek olan Ar-Ge projelerinin desteklenebileceği çağrıda proje başına bütçe 2,5 milyon liraya kadar çıkabilecek. Projeler, mahsul/süreç geliştirme ve ticarileşme olmak üzere iki düzeyden oluşacak. İlk safha en fazla 24 ay, ikinci safha ise değişmez 24 ay olacak.
TESCİL LİSANS
Tescil Tabanlı Teknoloji Transferi Yardımleme Çağrısı kapsamında da üniversitelerde, araştırma müesseselerinde veya teknoloji geliştirme bölgelerinde geliştirilen tescilli teknolojilerin sanayiye uygulanması amaçlanıyor.
Çağrıda, üniversiteler, araştırma altyapıları, teknoloji geliştirme bölgesi işletmeleri ve teknoloji transfer büroları “Teknoloji Sağlayıcı Kuruluş” olarak belirleniyor. Teknoloji Sağlayıcı Kuruluşun sahibi olduğu tescilleri lisans veya devir yolu ile edinecek firmalar ise alıcı kuruluş olarak nitelendiriliyor. Çağrıya, bir alıcı kuruluşla en az bir teknoloji sağlayıcı kuruluşun ortaklaşa yapacağı müracaatlar kabul edilecek.
Projeler 60 aya kadar desteklenecek. Alıcı kuruluş KOBİ olursa yardım oranına yüzde 15 ilave edilecek. Her bir proje için 1 milyon liraya kadar bütçe parçalayabilecek.
Bakan Varank, TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu tarafından dün tertip edilen Türkiye’nin Tanı Eforu Konferansı’nda yaptığı konuşmada duyurduğu iki yeni çağrıya ait bilgi vermişti.